Pozovite nas direktno: +382 69 035 121
Obala Radovića, V.Pijesak, Vidite mapu
 

Saznajte neke Zanimljivosti

BAR: CRNOGORSKI TURISTICKI BISER

Panorama Bara

Bar je politički, industrijski, saobraćajni, kulturni i sportski centar južnojadranskog primorja. Na području opštine živi oko 40.000 stanovnika, i to uglavnom u urbanim naseljima i njihovim periferijama - u gradu Baru, u Čanju, Sutomoru, Virpazaru, Dobroj Vodi, Bušatu (Utjeha) i Ostrosu. Avio-saobraćaj se odvija preko najbližih aerodroma Tivat i Podgorica, dok uz Luku, za pomorski služi i Marina Bar, kapaciteta 900 vezova na moru i 250 na kopnu. Redovnim brodskim linijama Bar je povezan sa Barijem i Ankonom, željezničkom prugom sa glavnim gradovima Crne Gore i Srbije – Podgoricom i Beogradom, dok se drumski saobraćaj odvija preko Jadranske magistrale od Debelog Brijega do Ulcinja, zatim kroz tunel Sozina do Podgorice, uz mogućnost putovanja i uključivanjem na magistralni pravac Petrovac – Podgorica.

Najznačajniji privredni gigant barskog područja je Luka Bar, koja je uz željezničku prugu Beograd - Bar, i tunel "Sozina", prepoznatljivi simbol regiona. Barska rivijera raspolaže sa oko 4.000 smještajnih jedinica u hotelima, oko 2.000 ležaja u turističkim naseljima i 1.000 u odmaralištima, dok se o broju privatnih izdavača moze samo nagađati.

Stara maslina na MiroviciRegistrovanih i kategorizovanih nepokretnih spomenika kulture na području barske opštine ima 32. U prvoj kategoriji je Stari grad Bar, u drugoj su ostaci trikonhosa na Topolici, Ratačka opatija, manastiri Prečista krajinska (Ostros), Starčevo, Moračnik i Beška (ostrva na jezeru), crkve sv. Dimitrija (Nehaj), sv.Tekle (Sutomore), sv. Roka (Spič), sv. Atanasija (Sotonići), sv. Petke (Šušanj), utvrđenje Nehaj i kompleks dvorskih objekata na Topolici. Treća kategorija obuhvata stari bunar (Ostros), čaršiju i podgrađe oko bedema (Stari Bar), crkve sv. Mučenika Eustahija (Tomići), sv. Jovana i sv. Arhanđela Mihaila (Sotonići), sv. Nikole (Mikulići), sv. Petke (Sotonići), sv. Ilije (Velje selo), sv. Katarine (Ravanj), sv. Vračeva (Komina), utvrđenja Besac i Grmožur, manastire Donji Brčeli, Gornji Brčeli i Orahovo, podvodni lokalitet Zaliv Bigovica, zgradu Monopola duvana (Pristan) i rodnu kuću Jovana Tomaševića (Gornji Brčeli).

Dvorac Kralja NikoleBar je, naročito ljeti, bogat kulturno-zabavnim manifestacijama, od kojih su najvažnije "Barski ljetopis", "Internacionalni TV festival", "Maslinijada", "Dani Mrkojevića", "Dani vina i ukljeve", "Plivački maraton", "Susreti pod Starom maslinom"… "Barski ljetopis" se održava jula i avgusta u gradu Baru, i godinama predstavlja najznačajniji kulturni festival u opštini. Multimedijalnog je karaktera i obuhvata likovne izložbe, koncerte, književne večeri, filmske projekcije i pozorišne predstave. "Internacionalni TV festival" se održava u oktobru kao smotra TV ostvarenja iz čitavog svijeta. "Susreti pod starom maslinom" predstavljaju manifestaciju dječijeg i stvaralaštva za djecu, a na programu su u novembru. "Dani Mrkojevića" su kulturno-zabavna manifestacija koja se održava posljednje nedjelje jula u Mrkojevićima, sa ciljem propagiranja ovog barskog regiona. "Plivački maraton" se održava u avgustu na relaciji Sutomore - Bar, a "Port Cup" je turnir u ženskoj odbojci i na programu je u avgustu. "Festival vina i ukljeve" je u decembru, u Virpazaru. Organizuje se u čast crmničkog vina i ribe Skadarskog jezera. "Maslinijada" je smotra poljoprivrednih proizvoda ovog kraja, naročito maslina i maslinovog ulja, a održava se početkom decembra u Starom Baru.

Uradite rezervaciju

Pošaljite nam poruku sa željenom sobom ili apartmanom i brojem noćenja a mi ćemo Vas u najkraćem roku kontaktirati i potvrditi Vašu rezervaciju